top of page
תמונת הסופר/ת Sigal Tifferet

איך לערוך ערכים בוויקיפדיה?

עודכן: 24 ביולי 2022

בטח יצא לכן לחפש מידע בוויקיפדיה, אבל האם יצא לכן לערוך מידע בוויקיפדיה?

ככל שיותר אנשים ונשים יתרמו מידע מהימן לוויקיפדיה, כך היא תהיה מקור איכותי יותר. הבעיה היא שלעורכת המתחילה לא קל לעבור את שלבי העריכה הראשונים. אני עדיין לא עורכת מנוסה, אבל אשמח לשתף אתכן במה שלמדתי בעזרת ויקימדיה ישראל ומתנדבים בוויקיפדיה.


  1. קודם כל, תנשמו עמוק. העריכה בוויקיפדיה מורכבת ולא ידידותית למשתמשת. אבל אל חשש, יש הרבה מידע, מדריכים וסרטונים שנועדו לסייע לכן.

  2. התחילו בפתיחת חשבון משתמשת בוויקיפדיה. ראו כאן הסבר בסיסי. מנסיוני, כבר בשלב זה אתן עלולות להיתקל בקשיים. שימו לב שבוויקיפדיה יש עורך חזותי (לשונית: "עריכה") ועורך קוד (לשונית: "עריכת קוד מקור"). אם בטעות נכנסתן לעורך הקוד, לחצו על לשונית ה"עריכה". הערה זו נכונה לכל שלבי העבודה.

  3. בחרו ערך אותו תרצו לערוך. בפעמים הראשונות מומלץ רק להוסיף משפט לערך קיים. בפעמים הבאות, מומלץ להיכנס לרשימת ה"קצרמרים" (ערכים הדורשים הרחבה), ולבחור מתוכם ערך שמעניין אתכן. התחילו כאן, ועברו בין הדפים. יש מאות קטגוריות ואלפי ערכים. לא מומלץ לעורכות מתחילות לכתוב ערך חדש. יש סיכוי גבוה שהערך החדש שתכתבו יימחק.

  4. כדי להבין איך בנוי ערך טוב, תסתכלו על דוגמאות לערכים קצרים ברשימה הזו.

  5. למדו איך לערוך בוויקיפדיה. אפשר להיעזר בלומדה או בסרטון. קיימים גם מדריכים לעורכים מתחילים שיצרו בוויקיפדיה ובוויקימדיה ישראל. אל תיבהלו מכמות המידע. התחילו בקטן ותתפתחו משם. אם אתן סטודנטיות, אפשר להיעזר גם בהנחיות ויקיפדיה לסטודנטים.

  6. חפשו מקורות מידע מהימנים לבסס עליהם את העריכה. כדי לוודא שערכי הוויקיפדיה יהיו איכותיים, חייבים להשתמש במקורות איכותיים. היעזרו במדריך להערכת מידע מדעי ברשת, במדריך לחיפוש מאמרים בגוגל סקולר, ובמדריך להערכת איכות מאמרים. ראו כאן הרצאה מלאה על 15 קריטריונים להערכת מאמרים ומידע ברשת.

  7. כתבו את הטקסט שלכן. לשם כך, לחצו על הלשונית "עריכה" בצד שמאל למעלה או בפסקה הספציפית אותה אתן רוצות לערוך. כתבו את הטקסט במילים שלכן, ואל תעתיקו מתוך המקורות. כתבו את הטקסט בפסקאות רציפות, ולא באוסף של משפטים בודדים.

  8. השתמשו בהערות שוליים כדי להפנות את הקוראים למקור המידע בו השתמשתן. הוסיפו הערת שוליים בסוף כל משפט או רעיון. רצוי להשתמש באופציה האוטומטית להוספת ההערות. ראו כאן סרטון הדרכה.

  9. פרסמו את השינויים שערכתן בלחיצה על "פרסום השינויים" בכחול למעלה. בשלב זה תצטרכו לתאר מהו השינוי שערכתן, בתוך תיבת התקציר.

  10. הוסיפו קישורים פנימיים לערכים קיימים בוויקיפדיה. קישורים פנימיים יוצרים רשת של ערכים שקל לעבור דרכם מהאחד לשני. סמנו את הטקסט שאתן רוצות לקשר ולחצו למעלה על סימן הלינק. ראו כאן סרטון הדרכה.

  11. אפשר להוסיף גם קישורים חיצוניים. קישורים אלה מפנים את הקוראים למקורות נוספים לשם הרחבה. קישור חיצוני צריך להפנות למקור אינטרנטי בעברית שעוסק בנושא באופן כללי. ראו כאן סרטון הדרכה, וכאן מידע מפורט. כך לדוגמא נראה קישור חיצוני: חיים ביאור, "מבוגרים בעלי הפרעת קשב יגיעו להישגים מדהימים בסביבה שתאפשר להם לפרוח", באתר TheMarker‏, 12 ביוני 2014

  12. אם תרצו להפנות לספרים, עשו זאת תחת הכותרת "לקריאה נוספת".

  13. אפשר להפנות גם לערכים דומים בוויקיפדיה באמצעות הוספת קישורים פנימיים תחת הכותרת "ראו גם".

  14. כדאי לדעת שמרגע שתתחילו לערוך, העריכות שלכן ייבחנו, יתוקנו וימחקו על־ידי עורכות ותיקות יותר. אל תקחו את זה קשה, ונסו ללמוד מהתיקונים וההערות שלהן.

  15. נתקלתן בבעיה? אתן זקוקות לתמיכה והדרכה? ויקימדיה ישראל היא הגוף המרכזי שתומך בקהילות המתנדבים בוויקיפדיה. הסרטונים אליהם אני מפנה במדריך הזה פורסמו על־ידם. הם גם ליוו אותי בבניית פרוייקט אקדמי בנושא. אפשר לקבל עזרה גם מוויקיפדים ותיקים המתנדבים לשמש כחונכים, ומנסיוני האישי עושים זאת מצוין. אם אתן משתתפות בפרוייקט עריכה במסגרת לימודים אקדמיים, אפשר לפנות למתנדבים ייעודיים למטרה זו.

  16. והכי חשוב – תתחילו בקטן בערכים שחשוב לכן באופן אישי לתקן או להרחיב, ותמשיכו משם.

בהצלחה!


1,797 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page