top of page
  • תמונת הסופר/ת Sigal Tifferet

איך לתכנן לו"ז לתקופת הבחינות?

עודכן: 11 במרץ

תקופת הבחינות היא תקופה לחוצה גם מבחינת עומס הלימודים וגם מבחינת הרצון להצליח והחשש מפני כשלון. סטודנטיות רבות לא מנהלות היטב את זמנן בתקופה זו, ונותנות לרצף הארועים והבחינות לנהל אותן. לפניכן הצעה אחת לתכנון לו"ז לתקופת הבחינות. שנו אותה בהתאם לצרכים שלכן. שימו לב, תהליך התכנון ייקח לכן בערך שעתיים, אבל הוא שווה את ההשקעה. ראו כאן דוגמא לתוצר הסופי.



מסגרת זמן כללית

  1. לפני שתתחילו לבנות את הלו"ז, רשמו לעצמכן מהם היעדים שלכן לתקופה זו? חשבו על יעדים ריאליים ומספקים. יעד לא חייב להיות גבוה. הוא יכול להיות ציון עובר במתמטיקה, או ציון מעל 70 במבוא למערכות מידע. חשבו מה באמת יספק אתכן.

  2. הגדירו מהו טווח התאריכים בו תלמדו לבחינות ותכתבו עבודות מסכמות. הטווח יכול להתחיל לפני סיום הסמסטר, הוא יכול גם להימשך לתוך סמסטר ב', אם אתן מתכננות מראש לגשת למועדי ב'.

  3. בתוך טווח התאריכים שקבעתן, שבצו שעות בהם אתן מתכוונות ללמוד. רצוי לשבץ אותן בצבע בתוך היומן. חלק מהזמנים האלה יהיו קבועים (למשל, כל שבת בין 1000 ל-1800), וחלקם ישתנו בהתאם למשימות שיש לכן באותו היום (עבודה, בחינות אחרות).

  4. עברו על משבצות הזמן ששיבצתן ביומן. האם השארתן לכן מספיק זמן לכל שאר המטלות שלכן? האם השארתן מספיק זמן למנוחה, פנאי, חברים? אם לא, צמצמו את משבצות הזמן.

  5. סכמו את כל השעות ששיבצתן ביומן בתוך תקופת הבחינות לטובת למידה.


סדרי עדיפות

  1. חלקו את סכום השעות ששיבצתן, במספר הקורסים שאתן לומדות. לדוגמא, אם שיבצתן ביומן 100 שעות ללמידה, ואתן לומדות 10 קורסים, יש לכן 10 שעות לימוד עבור כל קורס. שעות אלה צריכות לכלול את כל הלמידה שלכן: קריאה, סיכומים, איסוף חומרים, למידה בקבוצות, מרתונים, כתיבת עבודות, ועוד.

  2. חשבו אם יש לכן קורסים קשים או חשובים יותר מאחרים. אם כן, העבירו אליהם שעות מקורסים קלים או פחות חשובים. לדוגמא, יתכן וארצה להקדיש 14 שעות לקורס סטטיסטיקה, ולכן אקדיש רק 6 שעות לקורס מחקרי שוק.


שלושת שלבי הלמידה

את שעות הלימוד נחלק לשלושה שלבים של למידה אקטיבית: הכנה, שליפה ויישום.


הכנה בשלב ההכנה אנחנו מזהות מהם הנושאים החשובים, אנחנו מארגנות את הידע בסיכומים, טבלאות או כרטיסיות. אם למדנו היטב במהלך הסמסטר, שלב זה יכול להיות קצר. יש אפשרות להכין כרטיסיות באפליקציות כמו Quizlet (ידידותית), Flippity (פשוטה) או Anki (קוד פתוח). ראו כאן הסבר בעברית על Quizlet, כאן באנגלית על Flippity, וכאן סרטון באנגלית על Anki. אפשר להתאים לעברית את Quizlet עם תוסף כרום. את Anki אפשר להתאים בעזרת קוד. ראו כאן וכאן.

שליפה

בשלב השליפה ננסה לשלוף את הידע מהזיכרון שוב ושוב במרווחי זמן. דרך מומלצת לעשות זאת היא באמצעות סיכום קורנל. דרך אחרת היא לסכם את הסיכום שלכן שוב ושוב (מבלי להסתכל עליו). דרך שלישית היא לבקש מחברה לבחון אתכן על הסיכומים. דרך אחרונה היא לבחון את עצמכן בעזרת הכרטיסיות שהכנתן. אם המבחן הוא עם חומר פתוח, שלב השליפה פחות חשוב.

יישום

השלב האחרון הוא שלב היישום, אותו אפשר לבצע גם יחד עם שלב השליפה. בשלב זה ננסה ליישם את החומר שלמדנו. אפשר לפתור בחינות ושאלות לדוגמא, אפשר ללמד סטודנטית אחרת, אפשר לחבר שאלות למבחן ואז לנסות לפתור אותן, או להחליף שאלות עם חברה ולבחון זו את זו.


למידה במרווחי זמן

ההכנה יכולה להתרחש במרחק של זמן ממועד הבחינה. השליפה והיישום, לעומת זאת, צריכים להתרחש קרוב למועד הבחינה, כדי שהמידע יישמר טוב יותר בזיכרון. יחד עם זאת, לא מומלץ לרכז את השלבים האלה רק בתוך היומיים שלפני המבחן. מחקרים מראים באופן עקבי שמידע נשמר טוב יותר בזיכרון, כאשר חוזרים עליו במרווחים של זמן. כלומר, אם יש לי ארבע שעות ללמוד נושא מסוים, עדיף לחזור עליו שעה בכל יום במשך ארבעה ימים, ולא ללמוד אותו ארבע שעות ברצף באותו היום.


לאור זאת, נשתדל לפצל את שעות הלימוד לקורס מסוים ל-4-8 ימים, כאשר בכל יום נלמד 2-6 שעות. מעל 6 שעות עלול להיות יותר מדי זמן לעיסוק בנושא אחד, מתחת לשעתיים עלול להיות לא אפקטיבי. לדוגמא, אם הקצבתי לקורס 10 שעות, אפשר לפצל את זמני הלימוד ל-5 שעות יום לפני הבחינה, 3 שעות יום לפני כן, ועוד 2 שעות יום לפני כן. אם הקצבתי לקורס 15 שעות, אפשר לפצל כך: 5, 3, 3, 2, 2. אי אפשר להחליט על דפוס פיצול קבוע, כי בכל יום ישובצו לנו מספר שונה של שעות (למשל, ביום של מבחן יש רק חצי יום, אם בכלל). נשתדל למקם את משבצות הזמן כמה שיותר קרוב ליום הבחינה, אך אם מדובר בשלב ההכנה, אפשר למקם אותן גם רחוק יותר.

שיבוץ זמנים

  1. נסו תחילה לשבץ את השעות לשתי הבחינות הראשונות. לאחר מכן, עברו לשתי הבחינות האחרונות. תראו מה עובד לכן טוב יותר, ואז תעבדו מההתחלה עד הסוף, או מהסוף להתחלה.

  2. אחרי ששיבצתן את כל השעות, עברו על הכל מההתחלה עד הסוף ותערכו תיקונים והתאמות לפי הצורך.

  3. ראו כאן דוגמא לתכנון לו"ז לסטודנטית עסוקה לקלינאות תקשורת (הדר תפארת המופלאה). בתכנית יש 13 מבחנים, ולכל מבחן מוקצבות בממוצע 22 שעות. המבחן הגדול הראשון הוא בפיזיולוגיה של השמיעה. הוקצבו לו 23 שעות לימוד המפוזרות על 6 ימים: יומיים להכנה ועוד 4 ימים לשליפה ויישום.


ביצוע

כשתקופת הבחינות תתחיל, נסו לעבוד לפי התכנית. כדאי לעבוד עם טיימר שישמור עליכן במסגרת הזמנים. דרך אחת טובה לניהול הזמן היא בעזרת שיטת פומדורו. הפסקות הן חלק חשוב מזמן הלימוד, אל תגזימו מתוך נסיון להספיק הרבה. המוח שלכן זקוק להפסקות וגם לשינה.


הביאו בחשבון שיהיו לכן שינויים בלו"ז. תעדכנו את התכנית בהתאם לשינויים. אל תחושו אשמה על שעות לימוד שאיבדתן, תתמקדו בעשייה ולא באשמה. נסו גם לא להתמקד בציון שתקבלו אלא בלמידה עצמה.


בהצלחה!


1,387 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Opmerkingen


bottom of page